Här under har jag listat några av mina senaste uppdrag.

 
 

Hållbarhetsmål för de gröna näringarna

På uppdrag av Lantbrukarnas riksförbund drev jag i en arbetsgrupp projektet att formulera miljömässiga, ekonomiska respektive sociala hållbarhetsmål.

De målen formulerades med Agenda 2030 målen och Parisavtalet från 2015 som bas och anpassning till relevanta insatser för lantbruk, skogsbruk och trädgårdsföretag i Sverige. Före färdigställandet genomförde vi en omfattande förankring genom organisationen från regionförbund, ibland ner på kommungruppsnivå, och upp till riksstyrelsen i samarbete med företrädare för flera av de större lantbrukskooperativa företagen som exempelvis Lantmännen och Arla.

 

Grönsaksodling på friland

under 3 år var jag projektledare för ”Grönsaksodling på friland – ett bidrag till angelägna samhällsutmaningar”.

Initiativet till arbetet togs av spannmålsodlare i Sörmland som ville undersöka möjligheterna att börja odla grönsaker på friland. Detta utvecklade vi till ett Leader-projekt inom Agro Sörmlands verksamhet. Med en ökad efterfrågan på livsmedel både lokalt, globalt och med en tydlig trend på ökad konsumtion av vegetabilier såg vi möjligheten att göra mer av växtodlingen i Sörmland.

Vid utökning från spannmålsodling till frilandsodling av grönsaker blir gårdens behov av arbetskraft betydligt större. Ökad odling av frilandsgrönsaker innebär potential för fler personer att hitta ett jobb vid ett landsbygdsföretag. Därav blev min uppgift som projektledare att, utöver förutsättningarna för företagen att odla, marknadsföra och sälja grönsaker även skapa incitament för utbildning och eller praktik för fler att kunna ta ett jobb på ett grönsaksföretag.

 
 
 

Kompetensförsörjning inom lantbruk, skogsbruk och trädgård

Efterfrågan på arbetskraft är stor i många sektorer och lantbruks-, trädgårds- och skogsföretag är inget undantag. Med företagens perspektiv har jag arbetat med att kartlägga behov av kompetens i flera olika delar av de gröna näringarna.

Kraven på utbildning och praktisk erfarenhet varierar mellan olika jobb. För att tillgodose efterfrågan behövs det fler personer, människor som idag kanske inte alls är bekanta med vad det innebär att arbeta på en gård eller ett skogsföretag. Vilka möjligheter finns egentligen att hitta arbete och utbildning för de intresserade? Hur kan företagarna attrahera flera att hitta sitt framtida yrke? Det har varit spännande arbete som innehåller alla tre hållbarhetsdimensionerna; miljömässig, ekonomisk såväl som social hållbarhet. Mitt arbete finns att läsa i sin helhet här under projektets länkar.

Jag leder numera arbetet som fortsätter inom ramen för Agro Sörmlands verksamhet på uppdrag av Region Sörmland.